10 hardføre planter

Uansett om det er din første plante eller om du har 40 fra før - de plantene som ikke trenger konstant overvåking er noen av de beste! 

For å beskrive plantene og stell av de bruker vi noen begrep. Disse kan du lese mer om i innlegget "Begreper vi ofte bruker". 

Philodendron hederaceum ("heart leaf philodendron") 
En hengeplante med mørkegrønne, matte blad. Denne kan fint stå noen meter fra et godt belyst vindu, eller i et nordvendt vindu. Får den mindre godt lys vil den derimot produsere mindre blader. Philodendron hederaceum produserer luftrøtter slik at den kan klatre, men du kan fint la den henge. Ønsker du at den skal klatre kan du gi den en mosestokk, støttepinne, eller la den klatre oppover en vegg.

Epipremnum aureum ("gullranke ")
Denne planten er kjent for å tåle det meste, foruten overvanning. Den har grønne blader med gule partier, og vil få mer gult jo mer lys den får. Den tåler likevel veldig godt å stå i halvskygge, og skal helst tørke opp mellom hver vanning. Gullranke er, som navnet tilsier, en veldig flott hengeplante, men hvis den får noe å klatre på vil den kunne få større blader.

Hoyaslekten ("porselensblomst")
Hoya er en slekt som består av mange planter, blant annet H. carnosa ´Krimson Queen´, H. carnosa ´Krimson Princess´ og H. carnosa. Felles for disse er at de tåler at det går en god stund mellom hver vanning. Det er altså en super sommerferie-plante! I tillegg tåler de å stå med direkte sol noen timer, som kan være en fordel hvis man har fylt opp de plassene man har med indirekte lys.  

Sansevieria 
Denne slekten består også av veldig mange forskjellige arter med ulike farger, men det vi liker med disse er at de tåler å stå i veldig variert lys. De tåler alt fra godt lys til halvskygge, og skal ikke vannes før jorden har tørket opp. Vær obs på at noen varianter kan endre litt farger om de får for lite lys, f.eks. varianter med gult fargespill kan bli helt grønne dersom de står i halvskygge. 

Zamioculcas zamiifolia ("smaragdpalme")
Zamioculcas behandles veldig likt som Sansevieria. De tåler godt å stå i halvskygge og skal ikke vannes igjen før jorden har tørket opp. Rotsystemet til denne planten består av store knoller som holder på vann, så den kan fort råtne om den får for mye vann. Den kan også fort vokse ut av potten sin, men tar ikke skade av å stå litt trangt en stund.

Ficus elastica ("gummifiken")
Gummifiken er en favoritt blant mange grunnet sine store, mørke og blanke blader. Den er heller ikke kravstor, og kan tørke ut mellom hver vanning og tåler både godt lys og å stå litt inn i rommet. Om den ikke får godt lys vil den fortsatt trives fint, men de nye bladene vil nok ikke bli spesielt store. 

Peperomiaslekten
Felles for plantene i Peperomiaslekten, f.eks. P. argyreya og P. polybotrya, er at de holder på mye av vannet i bladene sine, litt som sukkulenter. Dette gjør at de ikke trenger vann så ofte, og man kan som oftest vente helt til bladene har begynt å bli myke før man vanner igjen. Peperomia finnes i mange ulike farger og fasonger, og man kan fint innrede hele hjemmet med forskjellige arter.

Monstera deliciosa 
En klassiker! Monstera deliciosa er en plante mange er oppvokst med, og så lettstelt som den er, er det ikke rart å forstå at den kan gå i generasjoner. Den tåler fint å tørke lett mellom hver vanning og er ikke så kravstor på lys, men de store flikene og hullene i bladene vil ikke komme med mindre den får godt lys. 

Jungelkaktuser 
Epiphyllum og Rhipsalis er to forskjellige typer kaktuser som vokser i jungelen, i motsetning til de klassiske ørkenkaktusene man er vant til. Fordelen med dette for oss er at de ikke er like avhengig av full sol som de som vokser i ørkenen. Epyphyllum anguliger og Epiphyllum chrysocardium (avbildet) trives begge med å stå i indirekte lys, og skal tørke lett mellom hver vanning. På sommeren kan de vokse masse og vil trenge vann ca. en gang i uken, men på vinteren kan man fint glemme de litt og sette de kjøligere slik at de går i dvale. Fordelen med dette er at de ikke vil få tynn vekst som strekker seg etter lyset, men vil heller starte å vokse igjen når dagene blir lengre og lysere.

Thaumatophyllum xanadu 
Denne planten har blitt en favoritt blant mange grunnet formen på bladene. Jo eldre den blir, jo mer "frynsete" vil bladene bli, og den kan bli en svær og fyldig plante. Den tåler å tørke lett mellom hver vanning, og vil heller ikke protestere veldig om du hopper over en vanning. For at den skal trives best vil den helst stå i godt indirekte lys, noen meter fra et godt belyst vindu. Etterhvert som den blir eldre vil denne gro en stamme og holde seg oppe av seg selv, i motsetning til klatreplanter som trenger noe å støtte seg til.